נישואים אזרחיים

תנועת ישראל חופשית פועלת למען נישואים וגירושים אזרחיים בישראל, במקביל למסלול הקיים של הרבנות, על מנת לאפשר לכל זוג בישראל להתחתן על פי בחירתו וערכיו. מרכז הויה הוקם ב-2009 וחבר לישראל חופשית בשנת 2015. הוא מציע לזוגות מפגש משמעותי עם עורכות ועורכי טקסי חתונה, כתיבה משותפת של טקס החתונה ושל הכתובה השוויונית.

מדינת ישראל היא הדמוקרטיה הליברלית היחידה בעולם שמונעת נישואים וגירושים אזרחיים. במדינת ישראל ניתן להתחתן רק דרך מוסדות הדת – הרבנות ובתי הדין של הדתות האחרות, מה שמונע מאלפי זוגות בשנה להתחתן בארצם. הקבוצות הנפגעות הגדולות ביותר הם חילונים שלא רוצים להתחתן ברבנות, זוגות שאחד מבני הזוג אינו יהודי לפי ההלכה, זוגות להט״ב, זוגות בני דתות שונות ועוד.

עד שנות ה-90 הנושא של נישואים אזרחיים אמנם היה מוכר, אבל לא היה בשיח הציבורי. שני הגורמים המרכזיים שקידמו את השיח לקראת סוף העשור הם העליה האדירה בשנות ה-90 של יוצאי ברה״מ לשעבר שהוכרו כיהודים לצורך חוק השבות, אבל לא הוכרו כיהודים מבחינה הלכתית, והמאבק של קהילת הלהט״ב לשוויון.

בעשור האחרון, הפך הנושא לקוצנזוס בישראל: בשנת 2017 תמכו בנישואים אזרחיים 67% מהישראלים (סקר חדו״ש); סקר משותף של הארגונים 'נאמני תורה ועבודה', 'חופות' ו'מבוי סתום' שנערך ב-2019 מצביע על כך ששני שליש מהציונות הדתית תומכים במתן חלופה אזרחית מקבילה למסלול נישואים דרך הרבנות; בשנת 2021 55% ממצביעי הליכוד אמרו שהם תומכים בנישואים אזרחיים (סקר המכון הישראלי לדמוקרטיה) ובמפלגות המרכז-שמאל התמיכה נעה בין 78% (כחול לבן) ומגיעה עד 92% (תקווה חדשה).

לצערנו, עקב מבנה הקואליציות השונות בעשור זה שכללו את המפלגות החרדיות – קיים פער מתמשך בין העלייה בתמיכה הציבורית בנישואים וגירושים אזרחיים לבין מספר הידיים המורמות בכנסת בכל פעם שעולה הצעת חוק לנישואים וגירושים אזרחיים.

כבר מעל עשור שישראל חופשית ומרכז הויה מציעים חלופה לנישואים ברבנות: מרכז הויה מחתן מאות זוגות בשנה בטקס חתונה יהודי-שוויוני שנשען גם על המסורת היהודית וגם על ערכים הומניסטים של שוויון וחופש. בנוסף, אנו מציעים תעודת חיים משותפים הניתנת לזוגות שחתמו בפני עו״ד ביחידה המשפטית שלנו על תצהיר חיים משותפים, שמעיד עליהם כידועים בציבור. 

נשים, נישואים וגירושים

מכיוון שהמפתחות לנישואים וגירושים נמצאים בידי הרבנות האורתודוקסית – נשים נפגעות מהמצב יותר מכולם. אישה שרוצה להתגרש – נדרשת לקבל גט מבעלה. במערכות יחסים מתעללות רבות בהן הגבר לא מוכן לתת גט, יכול הגבר המתעללל לעגון את האישה במשך שנים, למנוע ממנה להתחתן, ואף לגזול זכויות על ילדים עתידיים שיהיו לה מגבר אחר, שכן הילדים ירשמו תחת הבעל ולא תחת האב הביולוגי.
יש גם מקרים הפוכים, של נשים שלא נותנות גט לגברים, אבל במקרים אלו, לאחר 3 שנים יכול בית הדין הרבני לאפשר לגבר לשאת אישה שנייה וכך לא לפגוע בזכותו על חייו.

גם בחתונה – קולן של נשים מושתק. כלות לא מדברות בחופה ההלכתית, נאסר עליהן לקדש את הגבר איתו הן מתחתנות, ואביהן הוא זה שחותם על הכתובה בשמן. כיום רבנים שמחתנים מחוץ לרבנות או במסגרת ׳צהר׳ מאפשרים לכלות ״להעניק טבעת״ לחתן בסיום הטקס ההלכתי ולהשמיע נדרים. עם זאת חתונות שוויוניות באמת נערכות רק במסגרת חתונות חילוניות ושל התנועות הדתיות המתקדמות. 

IMG_9297

שוויון לישראלים דוברי רוסית בנישואים

כ-400 אלף יוצאי ברית המועצות לשעבר אינם יכולים למסד משפחה בישראל ולהתחתן, מכיוון שיהדותם נקבעת לפי האב ולא לפי האם. מדובר באזרחים שנולדו בישראל או הגיעו לכאן כילדים קטנים עם ההורים בגל העלייה הגדול של שנות ה-90. קרוב ל-30 שנה כבר עברו, ודוברי הרוסית עדיין ממשיכים לחוות אפליה ויחס משפיל ולא שוויוני בכל מה שקשור לרבנות ולזכות להקים משפחה בישראל.
לא מדובר בבעיה של אותם אנשים בלבד, אלא בסוגיה שעוברת מדור לדור: כל שנה נולדים בישראל כ-4,000 תינוקות שאינם נחשבים ליהודים על פי הרבנות, ולא יוכלו בבוא היום להתחתן בארצם.

1L6A7469

שוויון בנישואים לזוגות להט״ב

זוגות חד-מיניים בישראל חווים אפליה בתחום הנישואים ובאימוץ ילדים, ונמנעות מהן זכויות שונות המגיעות אך ורק לזוגות שנישאו על פי החוק – המגדיר נישואים כבין גבר לאישה בלבד. בכל הנוגע להקניית מעמד בישראל, מדינת ישראל אינה מכירה בנישואין להט"בים, אך מכירה במעמד של ידועים בציבור.
בני זוג מאותו המין אינם רשאים להתחתן בישראל, אך נישואיהם בחו"ל יוכרו בישראל, הם יהיו רשומים בתעודת הזהות כנשואים, והם שווי זכויות לצרכי ירושה, הטבות כלכליות וכדומה.

WhatsApp Image 2020-08-26 at 18.27.53 (1)

שוויון בנישואים ליהודים רפורמיים ומסורתיים-קונסרבטיביים

הזרם הרפורמי הוא הזרם היהודי הגדול בעולם, ועם זאת אינו מוכר בישראל. התנועה הרפורמית והתנועה המסורתית מקיימות אלפי טקסי חתונה בשנה, ומאפשרות לזוגות חילונים להתחתן בחתונה יהודית משמעותית. לא בכדי הביטוי ״חתונה רפורמית״ משמש כבר שנים רבות שם גנרי לחתונה יהודית שוויונית – חתונה שבה הכלה והחתן שווים זה לזו, שניהם חותמים על כתובתם, שניהם מקדשים ומברכים.
בשנת 2018 נעצר הרב הקונסרבטיבי דובי חיון מחיפה, לאחר שחיתן זוג בחתונה מחוץ לרבנות. על פי החוק בישראל רב שמקיים טקס חתונה הלכתי מחוץ לרבנות צפוי לשנתיים מאסר, וכך גם הזוג.
בשנת 2021 נבחר בפעם הראשונה לכנסת רב רפורמי – הרב גלעד קריב. בתגובה אמרו המפלגות החרדיות שמדובר ב״צלם בהיכל״ ושלא ישתפו איתו פעולה בשום נושא.

248919_216710635017417_5377766_n

שוויון בנישואים לזוגות בני דתות שונות

בישראל יכולים להינשא רק בני ובנות אותה הדת. זוגות בני דתות שונות נאלצים לנסוע להתחתן בחו״ל. המצב מייצר דה-לגיטמציה ממסדית לזוגות כאלו, שבמקרים רבים סובלים מניכור חברתי, ואף מסערה ציבורית ואיומים של תנועות דתיות קיצוניות. בשנת 2014 איבטחו כ-200 שוטרים, כוחות יס״מ ופרשים את חתונתם של מורל ומחמוד ביפו עקב איומים רבים שהופנו לכלה היהודיה מורל שנישאה לבחיר ליבה המוסלמי מחמוד. 

ske_180518_0637

שוויון בנישואים לחסרי דת

אחת החלופות עבור אנשים שהמדינה לא מכירה ביהדותם היא רישום באמצעות "ברית הזוגיות". מדובר בהליך בירוקרטי מסורבל שדורש משני בני הזוג להוכיח את אי השתייכותם לאף דת. ניתן להניח שבכך גם נעוץ כשלונו, כאשר רק 129 זוגות מיסדו כך את הקשר שלהם מאז אושר החוק בכנסת בשנת 2010 ועד שנת 2018. סיבה נוספת לכישלון חלופה זו היא שבקרב רוב הזוגות במצב זה, רק אחד מבני הזוג אינו מוכר על ידי הרבנות ולא שניהם, כך שהקריטריונים של "ברית הזוגיות" לא חלים עליהם. 

IsraelBFree_PrideParade_2019_144dpi-62